MVO - Groengoed Menken

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

MVO

Media

De Easy to be Green Award

Van de 625 MKB bedrijven die mee hebben gedaan aan de eerste Easy to be Green Award’ is op 27 november 2013, GroenGoed Menken derde geworden. Braaksma Ambachtelijke bakker uit Oenkerk is tweede en Slagerij Rutten uit Panningen is eerste geworden. De jury vond dat hij op meest effectieve, eenvoudige en creatieve wijze energie heeft bespaard, wat makkelijk kopieerbaar is door anderen. De besparingen van GroenGoed Menken zijn wel groter maar moeilijker kopieerbaar.

Waardoor zijn we genomineerd?

Wij zijn genomineerd omdat wij het tuincentrum warm houden door te stoken op resthout, denk hierbij aan afvalhout van fabrieken uit de omgeving. En snippers van het snoeien. Wij gebruiken hiervoor een Deense kachel die heel schoon brand. Twee kilo hout levert dezelfde warmte als 1 kuub gas. De verwarming wordt geregeld door een ‘slimme’ computer, die rekening houdt met zon, wind en temperatuur en daarnaast regelt deze ook gefaseerd verlichting waar nodig. "We werken al jaren op deze manier. Eerst vond men dat raar, dan ben je zuinig en in deze tijd wordt het gewaardeerd.

We doen nog meer bij GroenGoed Menken, want het regenwater wordt opgevangen om o.a. planten te bevloeien maar wordt ook gebruikt als spoelwater in de toiletten en om bv mee schoon te maken. Ook geven wij mensen met een arbeidsbeperking een werkplek in het tuincentrum. In ons filiaal in Hommerts hebben we een kwekerij waar we vele soorten perkplanten en vaste planten kweken welke in onze winkel in Haule en Hommerts worden aangeboden. Door dit lokaal te kweken scheelt dit veel transport. Voordeel voor U als klant dat wij een mooi assortiment vaste planten en zomerbloeiende/seizoenplanten kunnen aanbieden.

Afval kennen wij bijna niet,alles wordt gesorteerd bij de bron, papier, folie, metaal, glas en het hout wordt verkleind voor de kachel zodat er slechts af en toe restafval wordt afgevoerd. Potten en trays gaan in veel gevallen terug naar de kwekerij voor een volgende ronde.

Met de ‘Easy to be Green Award’ zetten MKB-Nederland en Essent de koplopers – bedrijven die daadwerkelijk energie besparen met eenvoudige hulpmiddelen – in het zonnetje. De genomineerden zijn geselecteerd op basis van de daadwerkelijke gerealiseerde besparing, de eenvoud en vernieuwing van de besparingsmaatregelen en het bedrijfsbeleid ten aanzien van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer). De ondernemer die het beste scoort op de genoemde onderdelen, maakt kans op de award .

Groengoed Hans Menken is voorgedragen door Tuinbranche Nederland, de branchevereniging voor tuincentra. Wij gaan de strijd aan met Braaksma Ambachtelijke Bakker uit Oenkerk (Friesland) en Slagerij Rutten uit Panningen (Limburg).
In onze branche betaal je met grote kassen veel energiekosten en dan wil je wel kijken naar goedkopere alternatieven. Ik ben er trots op dat ik dit jaren voor mezelf heb gedaan en het nu commercieel kan gaan inzetten, want duurzaamheid is het wapen in de strijd om de klant. Natuurlijk heb ik de afgelopen jaren moeten investeren, maar met het verantwoord en duurzaam bezig zijn wordt er ook veel gewonnen. Iedereen wordt hier beter van. En als een groene branche niet groen werkt, en een slager en bakker wel, dan is dat toch vreemd?, aldus Hans Menken.

 
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu